Előfizetői tartalom

Az agrárium jelentős növekedés-csökkentő tényező lesz az idei GDP-ben - akár 0.5%pont?!

Portfolio
Sokakat erős meglepetésként ért a legutóbbi igen alacsony GDP növekedési adat. A KSH számításai szerint a gazdaság a második negyedévben mindössze 1.4%-kal nőtt, mely a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta. Az okokat a részletes adatok hiányában csak sejthetjük, de valószínű, hogy a Gyurcsány-csomag közösségi és magánfogyasztást visszafogó hatása valamint az agrárium igen negatív teljesítménye ide sorolható. Az idei év a mezőgazdaságban fekete év lesz, a hatások legerősebben a harmadik negyedévben jelentkezhetnek. Az alábbiakban az agrárium növekedést korlátozó hatásainak néhány fontos vonatkozását tekintjük át Soós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettesének gondolatai, számításai alapján. Előzetesen elmondhatjuk, hogy a súlyos aszály miatt a GDP az idei évben akár 0.5%ponttal is lassíthatja a GDP bővülését.

Előzmények. A gyökerek 2003-ig nyúlnak vissza. Abban az évben - jórészt természeti tényezők hatására -az agrárszektor növénytermelése mélypontra zuhant, a gabonatermelés összes mennyisége 8.8 millió tonnára esett. Ehhez járult, hogy lassú ütemben tovább folytatódott az állatállomány 1980-as évek első fele óta tartó látványos zsugorodása is. A következő évben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés