Előfizetői tartalom

Félmilliárd eurós félévi deficit a külkermérlegben - megugró importdinamika júniusban

Portfolio
Kissé több mint 500 millió eurós deficit halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben az első fél évben a Központi Statisztikai Hivatal mai, előzetes júniusi adatai alapján. Szomorkodásra azonban így sincs okunk, hiszen az elmúlt 8 év első félévi összesített deficitje messze a legjobb volt idén: a második legjobb évnek tekinthető 2005-ben is bő 1.2 milliárd eurót tett ki. A KSH adatai alapján idén júniusban mind az exportnál is nagyobb mértékben ugrott meg az importnövekedési dinamika, ennek köszönhetően idén január óta a legszűkebbre zárult az export-importbővülés közötti olló.

Az előzetes adatok alapján júniusban 41.2 millió eurós hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben, szemben a tavalyi 114.4 milliós, illetve a 2005-ös 66.6 millió eurós deficittel. Ennek nyomán az idei első félévi összesített hiány 507.4 millió eurót tett ki.Az export euróalapon az év hatodik hónapjában 17.5%-kal bővült (májusban a tavalyi magas bázisnak is köszönhetően...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés