Előfizetői tartalom

100 milliárd forint alatt maradt az államháztartás júliusi többlete (2.)

Portfolio
90.6 milliárd forintos többletet mutatott júliusban az államháztartás, szemben a Pénzügyminisztérium által jósolt 95.1 milliárd forintos szufficittel (pénzforgalmi szemlélet, helyi önkormányzatok nélkül). A PM prognózisai és a tényadatok elmúlt közel két éves tapasztalata alapján arra lehetett következtetni, hogy 100 milliárd forint feletti többlet keletkezik a büdzsében. Az első hét hónap összesített hiánya 913.1 milliárd forintot ért el, amely a teljes évi legfrissebb hiányelőirányzatnak az 59.7%-át, illetve az idei évi becsült GDP-nek a 3.6%-át jelenti. Tavaly júliusban 33 milliárdos többlet keletkezett az államháztartásban. Az adatok alapján továbbra is viszonylag nagy az esélye annak, hogy a jelenleg még hivatalos 6.4%-os, uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos deficitprognózisnál érdemben alacsonyabb lehet a tényadat.

A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint júliusban a központi költségvetésben 29.8 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál 42.6 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoknál pedig 18.2 milliárd forint többlet alakult ki. Ezzel idén már a második hónapban haladták meg az államháztartás bevételei a kiadásokat (egy harmadik hónap bizonyára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés