Előfizetői tartalom

Mit mutat a jegybankpénz mennyisége? - az MNB szakértői megmondják

Portfolio
Az alapozó makroökonómia tankönyvek a transzmissziós mechanizmus bemutatásakor a pénz mennyiségének alakulására helyezik a hangsúlyt, amelyet a jegybank a monetáris bázis befolyásolásával tud irányítani. Ezzel ellentétben a modern jegybankok transzmissziós mechanizmusról alkotott képe jóval összetettebb, és többségük operatív célja valamilyen rövid lejáratú kamatláb meghatározása. A pénzmennyiség fogalmáról, annak a gazdaság különböző területeire gyakorolt hatásiról válaszol a portfolio.hu fórumában Komáromi András elemző, az MNB Közgazdasági és monetáris politikai szakterületéről. Olvasóink kérdéseiket a mai és holnapi napon tehetik fel.

Fórum A fent jelzett körülmények között a mai gyakorlatban a bázispénz és a pénzmennyiségek egymásra gyakorolt hatásának iránya inkább fordított, azaz a gazdasági szereplők portfóliódöntéseinek eredménye csapódik le a jegybanki mérlegben, és határozza meg a monetáris bázis nagyságát. A cikkben az elemzők bemutatták a valós hatásmechanizmus irányát, és amellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés