Előfizetői tartalom

10%-on egykulcsos szja, 10%-os nyugdíj- és béremelés - melyik ország ez?

Portfolio
Vasárnapi ülése után a bolgár kormánykoalíció bejelentette, hogy októbertől 10%-kal emelik a nyugdíjakat, 3%-ponttal csökkentik a társadalombiztosítási járulék mértékét és 2008-től bevezetik a 10%-on egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszert. A kabinet azt is tervezi, hogy a jövő évtől kezdve évente 10%-kal emelik a közszférában a fizetéseket. A 3 hónappal a helyhatósági választások előtt bejelentett döntéseket a költségvetés kedvező helyzetével, a feketegazdaság elleni küzdelemmel, illetve a lakosság életszínvonalának emelésével indokolták a bolgár politikai vezetők. A kormány arra számít, hogy az alacsonyabb szja- és járulékfizetési terhek jelentős társadalmi réteget vonnak ki a feketegazdaság köréből.

Mivel a döntések költségvetésileg erősen expanzívak (tovább pörgetik az importot), az elemzők elsősorban az ország egyre duzzadó folyó fizetési mérleg hiánya miatt aggódnak. Ez idén egyes szakértők szerint meghaladhatja a GDP 20%-át is, növelve a bolgár államadósság leminősítésének rövid távú veszélyét. A bolgár kormány a hétvégi ülésén áttekintette...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés