Előfizetői tartalom

Miért növekszik nálunk mindenki jóval gyorsabban? - Nézzünk szét a régióban! (ICEG EC)

Portfolio
Az Európai Unió keleti tagállamaiban idén is folytatódik a már megszokottnak mondható gyors gazdasági növekedés, a régiós bővülés átlaga 6.5% lehet idén, 5.9% jövőre - áll az ICEG EC kutatóinak ma megjelent negyedéves előrejelzésében. Az éllovas balti államok mellé felzárkózik Szlovákia, míg a régió sereghajtója 2007-08-ban Magyarország lesz. A szakértők úgy látják, hogy a növekedést szinte mindenütt hajtja az élénk belső kereslet, míg az élénk külpiaci konjunktúra ellenére a nettó export több országban nem tud húzóérő lenni. A nyugat-balkáni országokban (Horvátországban, Macedóniában és Szerbiában) gyorsult az idei első negyedévben a gazdasági növekedés és régiós átlagban 5% feletti bővülési ütemet valószínűsítenek a kutatók. Az infláció nem okoz gondot a régióban, és a költségvetési hiány is több országban "ismeretlen fogalom" a legutóbbi adatok alapján. Törökországban 2007-ben folytatódni fog az elmúlt évben elért jó teljesítmény, a GDP növekedése valamelyest csökken, de így is eléri majd az 5.5%-ot - az ICEG EC szakértői szerint.

A 10 új EU-tag gazdasági folyamatairól röviden. Az Európai Unió új tagállamaiban bár tavalyhoz képest lassulás tapasztalható - amely a túlfűtött balti államokban határozott pozitívum -, az első negyedéves növekedési adatok számos országban meghaladták a várakozásokat. A növekedést szinte mindenütt hajtja az élénk belső kereslet. A fogyasztás gyorsan növekszik a jövedelmek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés