Előfizetői tartalom

Közel 6000 adócsalót kapott el az APEH - jelentős bevételnövekedés

Portfolio
Közel 19%-kal nőtt idén az első félévben az APEH által kezelt összes államháztartási bevétel, a 635 milliárd forintos növekmény kétharmada a hagyományosan kulcsfontosságúnak tekinthető bevételekből származott - jelentette be a féléves teljesítményt összegző mai sajtótájékoztatón Szikora János, az adóhatóság elnöke. A jövedelem típusú adóknál és járulékoknál érvényesültek azoknak a jogszabályi változásoknak a hatásai, amelyek az adózói kör szélesítésével a bevételek növekedését segítették elő. Ezek a hatások legmarkánsabban a társadalombiztosítási bevételekben jelentek meg. Az ún. kiemelt adónemeknél teljesültek az időarányos bevételi előirányzatok. A 2006. első félévinél 11%-kal több (összesen 167 milliárd Ft) bevétel származott az adóhatósági intézkedésekből. Az APEH összefoglalója szerint bár az első hat hónapban befejezett 118.7 ezer ellenőrzés 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az ezekben feltárt nettó adókülönbözet (197 milliárd forint) lényegesen, 24%-kal magasabb a tavalyi értéknél. A vagyonosodási vizsgálatoknál eddig közel 6000 ügyben volt adómegállípítás, melynek értéke közel 23 milliárd forint.

A főbb adónemek eredményei. Az államháztartás legfontosabb adóbevételi forrásának számító általános forgalmi adóból (áfa) a befizetés 1665.8 milliárd forintot tett ki, ami 14.3%-kal több a bázis időszakénál. Ez első rénézésre jelentős gyorsulásnak tűnik, de meg kell említeni, hogy a bázisidőszakhoz képest 5%-ponttal emelkedett a középső áfa-kulcs. Mindenesetre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés