Előfizetői tartalom

Elemzői reakciók a váratlan inflációemelkedésre - búcsú a júliusi kamatvágásnak? (2.)

Portfolio
Júniusban váratlanul 8.5%-ról 8.6%-ra emelkedett az éves alapú fogyasztói áremelkedés üteme és a maginfláció is 5.8%-ról 5.9%-ra változott. Az infláció gyorsulása mögött főként a szolgáltatások, illetve az üzemanyagok árának növekedése állt. A múlt havi váratlan MNB kamatcsökkentés indoklása főként a szolgáltatások árának kedvező alakulására épült, mely hipotézis a mai adattal gyengülhet. Ez a júliusra várt újabb kamatcsökkentés esélyeit csökkenti. A kamatpálya szempontjából megnyugtató lehet azonban, hogy a negyedéves évesített maginfláció 3.4%-on stagnált, azaz az alap inflációs folyamatok továbbra is kedvezőek. Az alábbiakban az elemzői reakciók rövidített verzióját közöljük, melyek teljes terjedelmükben a portfolio.hu angol oldalán olvashatók.

Martin Blum, UniCredit MIB, Bécs Első ránézésre enyhe negatív benyomásunk volt az adatok láttán, egyrészt 0.1%-ponttal emelkedett a főindex, másrészt a szezonálisan igazított havi maginfláció 0.23%-ról 0.39%-ra emelkedett. Mindez természetesen nem katasztrófa, de ilyen háttér mellett meglehetősen kedvező, jövő héten érkező májusi béradatokra lenne szüksége ahhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés