Előfizetői tartalom

Brutális nyugdíjemelések Romániában - figyelmeztet az S&P és az IMF

Portfolio
A gazdasági stabilitás felborulásával fenyeget az a román parlament által elfogadott törvény, amely jövőre és 2009-ben is 43-43%-os nyugdíjemelést irányoz elő - állapítja meg a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő, amely önmagában emiatt nem tervezi az ország besorolásának rontását. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén élesen bírálta a parlamenti döntést, mivel szakértőinek megítélése szerint az az erősödő belső kereslet miatt az inflációs nyomás erősödését, illetve az importon keresztül a folyó fizetési mérleg hiányának tovább duzzadását eredményezheti. A román kormány azzal számol, hogy a fent jelzett mértékű nyugdíjemelés idén mintegy 2 milliárd eurójába (kb. 500 milliárd forint!) kerül a büdzsének. Ebből 1.2 milliárdot a gyorsuló gazdasági növekedésből származó többletbevételek, a fennmaradó részt a költségvetési átcsoportosítások és az adóemelések fedezhetik.

Romániában a nyugdíjak valóban alacsony szintűek, de a fent jelzett mértékű emelés túlzottan ambiciózusnak tűnik. Az, hogy a parlament mégis megszavazta a törvényt, abból ered, hogy az áprilisi kormányválság idején a Trainan Basescu államfő által vezetett Demokrata Párt kilépett a koalícióból, így a kormány a szociáldemokraták külső támogatására szorul, akik viszont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés