Előfizetői tartalom

Példátlan a koalíciós eü-biztosítói modell - mégsem az állam lehet a többségi tulajdonos

Portfolio
Egyelőre nem ismertek a vasárnap szóban bejelentett egészségbiztosítói modell részletei, a papírra vetett változatot még az ún. belső körhöz tartozó szakpolitikusok sem látták - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a napokban írják alá a részletes dokumentumot, ezt követően elemezhetik azt a koalíciós szakpolitikusok. Az Index összeállítása szerint a koalíciós megállapodás olyan hibridet hozott létre, amelyre a nemzetközi gyakorlatban nincs példa: több állami többségű biztosító működne, amelyekben a magántőke is szerepet kapna, mindez egyszerre épülne fel országos és regionális alapon. Internetes laptársunk információja szerint az eddigi híradásokkal ellentétben egy átmeneti idő után az állam eladhatná a kezdetben többségi tulajdoni hányadát az egészségbiztosítási pénztárakban.

A vasárnap bejelentett modell néhány lényegi pontja a következő: - megmarad a kötelező biztosítás, melyet az APEH szed be, a pénz egy közös alapba kerül (nemzeti kockázatközösség elv alapján), melyből a biztosítóknak az ügyfelek száma, az ügyfelek egészségi állapota, kora vagy más mutatók szerint osztják vissza a pénzt (így elkerülhető, hogy a biztosítók csak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés