Előfizetői tartalom

Lássunk tisztán! - Egy itthoni megaberuházás részletei

Portfolio
15.881 milliárd forintnyi vissza nem térítendő fejlesztési támogatást és ezen felül legfeljebb 10 milliárd forintnyi fejlesztési adókedvezményt ígért egyedi kormánydöntés alapján a magyar kormány azért, hogy a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyár Dunaújvárost válassza beruházása helyszínéül. Ezen ismert feltételeken felül a cég azért is választotta Szlovákia helyett hazánkat, mert a kormány egyrészt kötelezettséget vállalt a gyárépítést megelőző engedélyezési eljárások határidejének betartására, másrészt két nagy magyarországi munkaerő-közvetítő cég is írásba adta a beruházási döntés előtt, hogy a megfelelő időre vállalják a toborzást - jelezte egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára. Bár a gyárindító ünnepséget csak ma tartják, a tárca szerint a beruházásnak már eddig is látszottak makrogazdaságilag is kimutatható hatásai, elsősorban az építőiparban (melyet a KSH által közölt első negyedéves beruházási számok is sejtetni engedtek). Jelzése szerint a Hankook-gyár tevékenysége a magyar exportban "egyszámjegyű, de kimutatható jelentőségű lesz".

Lássuk az anyagiakat! Az elmúlt 15 év legnagyobb magyarországi termelő beruházásának számító Hankook-projekt összesített elszámolható költsége (a kormány felőli támogatás által figyelembe vett költség) 525 millió euró (250-es forint/euró árfolyammal 131.3 milliárd forint). A beruházáshoz közel 15.9 milliárd forintos fejlesztési támogatási keret az eszközvásárlások...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés