Előfizetői tartalom

Utolérheti valaha az EU az USA-t, vagy csak kulloghat mögötte?

Portfolio
2000-ben az Európai Bizottság Lisszabonban zászlajára tűzött egy stratégiát, miszerint a világ legversenyképesebb régiójává fejlődik az eurózóna, és az innovációs lista elejére kerül tíz éven belül. A vállalt célt nagynak tartotta már akkor is mindenki, szép számmal voltak szkeptikusok is. Ma az Egyesült Államok fölénye továbbra is vitathatatlan ilyen téren, sőt a szakadék sok esetben csak jobban kinyílt. Milyen tényezők vezetnek az öreg kontinens fokozatos lemaradásához, és mi teszi az USA-t ilyen téren a világ vezető gazdaságává? Milyen változtatások lennének szükségesek az Európai Unióban ahhoz, hogy képes legyen felzárkózni az Egyesült Államokhoz? Egyáltalán képes lesz-e befogni Amerikát az unió? Ezt a kérdéskört járja körbe a London School of Economics két, illetve a Római Egyetem egy professzora által készített tanulmány.

Tetemes hártány. A Lisszaboni Stratégiával az európai vezetők gyakorlatilag elismerték a régió lemaradását az Egyesült Államokhoz viszonyítottan, és sürgős intézkedések meglépésére tettek határozatot annak érdekében, hogy ezt a hátrányt ledolgozzák. Bár ennek mérése nem teljesen egyértelmű, minden indikátor azt mutatja, hogy bőven túl a félidőn az eurót használó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés