Előfizetői tartalom

Csak első ránézésre nyugtató béradatok, lezárult az elbocsátási hullám a közszférában? (4.)

Portfolio
A márciusban már jelzett 8.4%-on stagnált áprilisban is az éves szintű bruttó bérnövekedés a nemzetgazdaságban. Ez első ránézésre jó hír, mivel kissé enyhítheti a bérinflációval kapcsolatos (jegybanki) aggodalmakat. A júniusban kamatcsökkentésre számítóknak azonban rossz hír, hogy a kiemelten figyelt, rendszeres (prémium, jutalom, külön egyhavi juttatás nélküli) havi bruttó versenyszektor átlagkereset-emelkedés áprilisban 11.6%-ról 12.1%-ra gyorsult. Ez pedig a bérinflációs veszély továbbra is fokozott voltára utal. A KSH adatai alapján az infláció lassulásával párhuzamosan kissé olvadt a reálbércsökkenés az év negyedik hónapjában. A költségvetési szektorban az első négyhavi adatok alapján úgy tűnik, hogy megakadt (vagy lezárult?) az elbocsátási hullám.

A versenyszektor továbbra is erős bérnövekedési üteme arra utal, hogy a gazdasági szereplők a megszorítások okozta nehézségek mellett is a magasabb inflációhoz igazították a bérezési magatartásukat. Ez rossz hír lehet a jegybanknak, amely a májusi kamatdöntéskor is hangoztatta a bérinflációs veszélyekkel kapcsolatos aggodalmát. A monetáris tanács jövő hétfőn dönt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés