Előfizetői tartalom

Jövő hétfőn kamatot vág-e az MNB? - Holnap eldőlhet

Portfolio
Holnap reggel 9 órakor teszi közzé a KSH az áprilisi bérstatisztikákat, melyek a kamatpolitika szempontjából kiemelt fontosságú üzenetet hordoznak magukban. A Magyar Nemzeti Bank szakértői a hónapok óta meglepően dinamikus bérkiáramlás mögött a kormányzati intézkedések hatásainak (inflációmegugrás, adó- és járulékintézkedések) munkáltatók általi kompenzációja mellett megemelkedett inflációs várakozásokra is gyanakodnak. A legutóbbi, május 21-i kamatdöntéssel együtt (amikor szoros kimenetel mellett végül 8%-on tartás mellett határozott a testület) kiadott kamatközlemény egyértelműen fogalmaz: "az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki".

Márciusban az éves bruttó nemzetgazdasági bérnövekedés 6% alattról 8% fölé ugrott. A bérinfláció alakulása szempontjából az éves nemzetgazdasági bruttó bérnövekedési adatsor mellett pontosabb képet mutat a versenyszféra egyszeri hatásoktól (jutalmak, stb.) megtisztított rendszeres keresetemelkedési statisztikája. Ez tavaly ősz óta igen dinamikus, 10% feletti bővülési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés