Előfizetői tartalom

Új világrendet és több tartalékvalutát akar Putyin

Portfolio
Egy új gazdasági világrend megteremtésének szükségességére utalt vasárnapi szentpétervári beszédében több ezer vezető üzletember és politikus előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Érveit arra alapozta, hogy a jelenleg kialakult nemzetközi kereskedelmi és pénzügyi rendszer az évtizedekkel ezelőtti erőviszonyokra alapszik, ugyanakkor napjaink gyorsan változó világában figyelembe kellene venni a fejlődő, feltörekvő piacok egyre növekvő jelentőségét. Ennek érdekében a dollár szerepének csökkentése mellett több tartalékvaluta megteremtését, és több nemzetközi pénzügyi központ létrehozatalát szorgalmazta a gazdasági fórumon. Jelzése szerint a tartalékok egyik alternatív eszközeként be kellene vezetni az orosz rubelt.

Putyin célzott arra, hogy ma a protekcionizmus leépítését éppen a fejlett nyugati világ akadályozza, mivel pl. az energetikai, telekommunikációs és infrastruktúrafejlesztési projektekben nem érvényesül a szabad tőkeáramlás, a szabad befektetési lehetőség. A Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) - amelynek Oroszország a tárgyalások politikai okok miatti elhúzódása következtében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés