Előfizetői tartalom

Amihez viszonyítanak délen - a réz birodalma

Portfolio
Egy-egy kedvelt befektetési célország tüzetesebb vizsgálatát végző cikk-sorozatunk újabb fázisához érkeztünk, a dél-amerikai régió fontosabb országait is sorra vettük már. Utolsóként Chile kerül kivesézésre. Chilét a latin-amerikai régió kistigriseként emlegetik, láthatjuk majd, ez több szempontból helyes, hiszen a régió jellegzetességei keverednek a leginkább a dél-ázsiai országok esetében látott gazdaságpolitikával. Fontos, hogy az ország rendkívül nyitott, a külkereskedelem nagyban befolyásolja az ország helyzetét. A másik kiemelendő tényező Chile természeti kincsekben gazdag volta. A bányászat más, hasonló fejlettségű országokhoz viszonyítottan is nagy súllyal szerepel az iparban, legfőbb nyersanyagexport-terméke a réz, ami a kivitel közel felét teszi ki a kapcsolódó termékekkel együtt.

Egy kis latin vér. A dél-amerikai térség általunk vizsgált országaihoz hasonlóan Chile esetében is rendszeres időközönként fellépő problémát jelentett az infláció a múltban. Az 50-es, 60-as , 70-es években például átlagosan 31-35 százalékkal emelkedtek az árak 12 hónap alatt. Ez rányomta a bélyegét a gazdaságra is, Chile világszinten a legrosszabban teljesítő országok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés