Előfizetői tartalom

Meddig süllyedhet hazánkban az infláció jövő év végéig?

Portfolio
Az infláció középtávú alakulásával kapcsolatban továbbra is az egyik legfontosabb kérdés, hogy a magánszektorban megfigyelt magas béremelkedési ütem hátterében milyen mértékben húzódott meg a gazdaság "kifehéredése", azaz korábban nem bevallott jövedelmek jelentek-e meg a statisztikákban. Amennyiben a kifehéredési hatás erős volt, a költségoldali inflációs nyomás is csekélyebb lehet, hiszen a munkáltatók bérköltségei is kisebb mértékben emelkednek. Amennyiben a kifehéredési hatás kevésbé erős, úgy a költségoldali inflációs nyomás is erősebb, hiszen a munkáltatók számára a statisztikákban tapasztalt béremelések ténylegesen plusz bérkiadást jelentenek - foglalják össze a kamatpolitika szempontjából is lényeges kérdést az OTP Bank elemzői a májusi Makro Monitorban.

Keresleti oldalról - a kiskereskedelmi forgalom alakulása alapján - az Elemzési Központ szakértői egyelőre nem tapasztalták a lakossági fogyasztás drasztikus visszaesését, mint ahogy a lakossági szektor erős hitelkereslete is abba az irányba mutat, hogy a kormányzati kiigazító csomagot - a korábbi várakozásoknál - kevésbé "érezték meg" a háztartások. Ezek a jelek inkább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés