Előfizetői tartalom

Újabb kamatemelés és jüan árfolyamsáv-szélesítés Kínában! (3.)

Portfolio
Ismét kamatot emelt a kínai jegybank és újból növelte a bankok kötelező tartalékrátáját is a röviddel ezelőtt érkezett bejelentések alapján. További lényeges lépés, hogy az eddig +/-0.3%-os napon belüli kilengést engedélyező, csúszó jüan árfolyamsávot +/-0.5%-ra szélesítette a jegybank. (Az előző napi záróárfolyamhoz képest korlátozzák a másnapi napon belüli kilengést.) A mai lépések hármas célt szolgálhatnak: egyrészt valamelyest lassíthatják a gazdasági növekedést (csökkentik a túlhevülés esélyét) az ázsiai óriásgazdaságban, mellyel együtt fékezhetik a kínai részvénypiaci emelkedést. Harmadrészt az árfolyamrendszer rugalmasságának fokozása nyomán várhatóan tovább erősödő jüan az amerikai fél szeméből jóindulatot válthat ki a jövő heti újabb magas szintű egyeztetések előtt. Előtte azonban még a hét végén G8-ülés is lesz, melyen szintén szó eshet a Kínával kapcsolatos témákról.

usdjpycomp A kamatemelés és sávszélesítés hatására a japán jen jelentősen erősödött mind a dollárral mind az euróval szemben. (A kínai jüanra a jenen keresztül spekulál számos szereplő a piacon). Az árfolyam-sáv szélesítése május 21-től lép életbe. A jegybank az egy éves irányadó hitelkamatot 0.18%-ponttal 6.57%-ra, az egy éves betéti kamatot 0.27%-ponttal 3.06%-ra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés