Előfizetői tartalom

Belement a lemondásba a Világbank elnöke

Portfolio
Június 30-i hatállyal távozik posztjáról Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, mivel megsértette a bank etikai szabályait, amikor hatalmát felhasználva érte el, hogy barátnője jelentős fizetésemelést és előmenetelt kapjon. A több hete húzódó ügy végén a lemondást a pénzintézet tegnap este tette közzé közleményben. Ebben a Világbank igazgatótanácsa egyúttal köszönetét fejezte ki Wolfowitznak munkájáért. Emellett a közlemény arra is utal, hogy az ügy nyomán meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét, melyről ma már tárgyalások is kezdődnek.

Henry Paulson pénzügyminiszter a lemondás nyomán jelezte, azonnal egyeztetéseket kezd a lehetséges utódról. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia. A napokban lemondott brit miniszterelnököt, Tony Blairt esélyesnek mondják a posztra. Az igazgatótanács hétfőn fogadta el a világbanki belső vizsgálat megállapításait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés