Előfizetői tartalom

Gyors keresetkiáramlás, nagy reálbércsökkenés (2.)

Portfolio
Márciusban tovább emelkedett a keresetek igen magas növekedési üteme: a rendszeres bruttó juttatások a versenyszektorban 11.6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az infláció és az adóintézkedések azonban gondoskodnak róla, hogy ez a tempó is reálbércsökkenést jelentsen. A költségvetési szektorban egy év alatt 44 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

A versenyszektor erős bérnövekedési üteme ara utal, hogy a gazdasági szereplők a megszorítások okozta nehézségek ellenére a magasabb inflációhoz igazították a bérezési magatartásukat - ez rossz hír lehet a jegybanknak, hiszen az inflációs várakozások emelkedésére utal. A monetáris tanács a jövő héten dönt a kamatokról, a kedvező promt inflációs szám mellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés