Előfizetői tartalom

Államháztartás: 41 milliárdos deficit várható áprilisban, még kedvezőbb féléves egyenleg (2.)

Portfolio
41.2 milliárd forintos államháztartási hiányt vár a Pénzügyminisztérium májusra, döntő mértékben a központi költségvetés deficitje miatt - jelentette be a mai államháztartási sajtótájékoztatón Tátrai Miklós. A vártnál kedvezőbb áprilisi tényadat (17.1 mrd Ft-os többlet a várt 9 milliárddal szemben) nyomán a tárca a ma kiadott prognózisban 1130.7 milliárdról 1083.9 miliárd forintra csökkentette az első félévi államháztartási hiány előrejelzést (pénzforgalmi szemlélet, helyi önkormányzatok nélkül). Emiatt az első hathavi deficit a GDP 4.3%-át érheti el a korábbi előrejelzésben szereplő 4.5%-kal szemben. Az éves 6.6%-os eredményszemléletű hiánycél most nem változott.

Májusra a havi államháztartási deficit a GDP 0.2%-át teszi ki, így az első öthavi deficit a GDP 3.1%-ára várható. Az első négyhavi tényadat, a május havi és az első hathavi deficitprognózis ismeretében júniusra 263.2 milliárd forintos hiányadat adódik. Áprilisban a központi költségvetés hiánya 9.8 milliárd forintot, a tb-alapok többlete 19.1 milliárdot,...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés