FONTOS Felsőoktatás 2024: kihirdették a felvételi ponthatárokat
 
Előfizetői tartalom

Döntöttek az elvárt adó utódáról

Portfolio
Tegnapi ülésén 188 igen szavazattal, 142 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament az adótörvények módosítását. Ez alapján nem az elvárt adó kerül bevezetésre július elsejétől, hanem azon társas és egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalapja nem éri el a korrigált éves árbevétel 2%-át, egy kiegészítő nyomtatványt kell kitölteniük az adóbevallás során. Ez a dokumentum az alkalmazott költségelszámolást tárja fel, melynek segítségével az APEH kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket hajt végre. A törvényjavaslat meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Amennyiben ezt a küszöböt nem éri el a vállalkozás eredményessége, akkor dönthet úgy, hogy kitölti a nyomtatványt, vagy az ellenőrzést nem kockáztatva befizeti a 16%-os, vagy 10%-os adót a minimum-nyereség után.

A kormány a szabályozás második félévi működése alatt 10-15 milliárd forintos bevételt vár, szemben az eredeti, elvárt adó névre hallgató elképzelésekkel, amelyből fél év alatt 30 milliárdos bevétellel kalkulált. Az elvárt adó intézményét az Alkotmánybíróság megsemmisítette arra hivatkozva, hogy egyrészt új adóalap megállapítása jött a képbe, másrészt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés