FONTOS Felsőoktatás 2024: kihirdették a felvételi ponthatárokat
 
Előfizetői tartalom

Alkotmányos-e a szolidaritási adó? - Őszre csúszhat a döntés

Portfolio
Míg korábban május elejére tervezték a társaságokat és a magánszemélyeket tavaly szeptember óta terhelő 4%-os különadóról szóló alkotmánybírósági (AB) döntés meghozatalát, addig most elképzelhető, hogy ez őszre tolódik. A Napi Gazdaság a taláros testület sajtófőnökét idézve jelzi: július 9. és augusztus 20. között nyári szünetet tart az AB. Az ügyben még januárban érkezett beadvány a testülethez, amelyben a készítők azt kifogásolták, hogy a szolidaritási adóval kapcsolatos jogszabály felrúgta a társasági adótörvényben garantált, nyereséghez kötődő adómentességet, ami egyben a kiszámíthatóság és a jogbiztonság elvének sérülését is jelentette és az alkotmányellenesség kimondását várják. A lap úgy tudja, hogy az ügyet - a minimum járulékalappal kapcsolatos beadvánnyal együtt - már kiszignálták a témagazdáknak, de még nem tárgyaltak róluk.

Amennyiben helyt ad az AB az alkotmányellenességnek a szolidaritási adó esetében, akkor az az idei évi államháztartási egyenleget közel 170 milliárd forinttal (a GDP kb. 0.6%-ával) is ronthatja, azaz jóval nagyobb horderejű az ügy, mint az AB által még tavaly ősszel alkotmányellenesnek titulált házipénztáradó, illetve az idén februárban megsemmisített elvárt adó (60 mrd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés