Előfizetői tartalom

Bajban lehetnek a románok! - Összeomlottak a bankközi kamatok

Portfolio
Mintegy 800 bázisponttal (azaz 8%-ponttal!) zuhant ma délelőtt a román bankközi piacon az egynapos (O/N) betéti kamatláb annak a jegybanki bejelentésnek a hatására, hogy 3 milliárd lejnyi tőkét pumpál a piacra azért, hogy a többéves csúcsra ugró kamatokat letörje. Múlt pénteken az O/N betéti kamat 50% felett is járt az erősen forráshiányos bankközi piacon, ma reggel a bejelentés hatására 15% körülről 7-8%-ig esett vissza. A címben jelzett baj nem is önmagában az O/N kamatszint extrém kilengése, hanem inkább amiatt körvonalazódik, hogy a román jegybank - amint mi is felhívtuk rá a figyelmet - e hét szerda este tovább csökkentette az irányadó (betétre vonatkozó) kamatát. Ez egyrészt inkonzisztens a bankközi piacon mutatott szigorúságával, másrészt az inflációs kilátások, a bérnövekedési, hitelkiáramlási folyamatok a lazítás megalapozottságát egyes elemzők szerint erősen megkérdőjelezik.

A rövid lejáratú román bankközi betéti kamatok múlt hétfőn kezdtek el megugrani az aznap tartott jegybanki betéti tender nyomán, mely jelentősen csökkentette (elszívta) a likviditást a piacon. A hónap végén egyébként is megemelkednek a rövid távú bankközi kamatok az adófizetések hatására, így az e heti betéti tendert már lefújta a jegybank. Ez azonban már nem segített...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés