Előfizetői tartalom

Heteken belül kiderül, lesz-e gázárcsökkentés

Portfolio
Május közepére látszik, hogy milyen tényleges költségek merültek fel a gázbeszerzés legutóbbi időszakában a várt kiadásokhoz képest, és annak alapján dönti el a Magyar Energiahivatal (MEH), hogy tesz-e ármódosítási javaslatot, és ha igen, akkor milyen irányúra. Kétségtelen, hogy az elmúlt időszakban csökkent az olaj világpiaci és a gáz hazai importára, illetve gyengült a dollár árfolyama is - jelezte a Világgazdaságnak Szőllősi László, MEH főosztályvezetője az árcsökkentés mellett szóló érveket. Ezek a hatások azonban a közüzemi szabályozású fogyasztói árakban piaci okok miatt csak jelentős késleltetéssel és egyéb tényezők figyelembe vételével jelenhetnek meg - hangsúlyozta az illetékes.

Az elmúlt hónapok világpiaci folyamatai és a dollár gyengülése alapján még nem következik, hogy az új importár szerinti fogyasztói ár lenne az indokolt, egyelőre csak az látható viszonylag jól előre, hogy a nyáron kb. milyen áron lehet majd földgázt importálni. A gázárváltoztatás során több mint féléves késleltetés jelenik meg a világpiaci által indokolt árak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés