Előfizetői tartalom

JP Morgan: agresszív kamatvágási időszak előtt az MNB, sötét fellegek a láthatáron

Portfolio
Valószínűtlen a forint ingadozási sávja eltörlése, a magyar gazdaság javuló fundamentumai viszont a forint erősödését támogatják, így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik kiemelt feladata a sáv megvédése lesz akár úgy is, hogy az inflációs kilátások által indokoltnál nagyobb kamatcsökkentéseket hajt végre - állapítják meg tegnap este megjelent magyarországi úti beszámolójukban a JP Morgan londoni elemzői. A szakértők múlt héten jártak hazánkban és a gazdaságpolitikai vezetőkkel folytatott megbeszéléseik alapján 12 hónapos időtávon 150 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a jelenlegi 8.00%-os rátából, melynek első lépcsőfoka májusban jöhet. Amellett, hogy az egészségügyi reform előrehaladása terén pozitív meglepetéssel találkoztak az elemzők, az államháztartási és a folyó fizetési mérleg hiányának 2008-tól kezdődő alakulásában, illetve a közép távú gazdasági növekedés területén sötét fellegek gyülekezését látják.

Két főbb ok miatt maradhat a sáv. Korábban júliusra várta a befektetési bank londoni részlege az első magyar kamatcsökkentést, melyet most májusra tesznek és 12 hónapos időtávon 6.50%-ra csökkenő magyar irányadó rátára számítanak. Ez csak kissé marad el a Merrill Lynch által várt, szintén tegnap megjelent 175 bp-os összes vágástól 12-15 hónapos időtávon belül. Ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés