Előfizetői tartalom

Veres: megemelt inflációs, csökkentett deficitprognózis idénre, 9.2%-os tavalyi hiány (5.)

Portfolio
Két makromutatóban lát indokoltak módosítást a kormány a tavaly decemberben benyújtott konvergenciaprogramhoz képest a most benyújtandó dokumentumban: az egyik az idei évi inflációs prognózis, amely 6.2%-ról 7.0%-ra emelkedik. A másik az államháztartási hiány GDP-arányos mértéke, amely a 6.8%-os törvényi előirányzatról 6.6%-ra, azaz a Pénzügyminisztérium által egy hónapja jelzett 6.7%-nál is alacsonyabbra mérséklődik. A tavalyi évi előzetes eredményszemléletű államháztartási hiány Veres mai bejelentése alapján 9.2% lehetett, szemben a 10.1%-os hivatalos prognózissal. A 9.2%-os deficitadat még nem tekinthető véglegesnek.

Mi miért módosult? Az idei évi inflációs prognózis megemelését az első három hónapban látott, korábban vártnál magasabb inflációs értékek tették szükségessé Veres elmondása szerint, de hangsúlyozta, hogy az áremelkedési ütem magas szintre ugrása csak átmeneti. Év végére a tárca arra számít, hogy az éves alapú fogyasztói árdrágulás üteme 4-4.5% körülre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés