Előfizetői tartalom

Mi lesz a nyugdíjakkal? - Azonnal lépni kell, mert később nagyobb lesz a baj

Portfolio
A következő évtizedekben az emelkedő várható élettartam, a csökkenő halálozási ráták és a baby boom generáció nyugdíjba vonulása jelentősen növeli az időskorral összefüggő kormányzati kiadásokat a fejlett országokban - állapítja meg az IMF friss World Economic Outlook kiadványa. 2050-ben a népesség sokkal öregebb lesz, mint most, a függőségi ráta (az idősek és a munkaképes korúak aránya) a duplájára emelkedik, ez pedig a költségvetés helyzetére igen komoly nyomást fog gyakorolni.

A G-7 országaiban az időskorral összefüggő GDP-arányos kiadások a következő 45 évben 4 százalékponttal emelkednek. E szempontból legrosszabb helyzetben Kanada található, míg Olaszországban megnyugtatóbb a helyzet.Az IMF megkísérelte felbecsülni, hogy milyen költségvetési kiigazítás szükséges ahhoz, hogy a hosszú távú fiskális stabilitást fenntarthassák a fejlett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés