Előfizetői tartalom

Nagy meglepetés: jelentősen csökkentette Brüsszel a 2008-2012-es magyar CO2 kvótát

Portfolio
Az Európai Bizottság mai döntése értelmében 12.4%-kal csökkentette a magyar javaslathoz képest azt a szén-dioxid-kibocsátási kvótát, amit a magyar kormány 2008-2012 között éventekioszthat a vállalatoknak. Ennek értelmében tehát a évi 26.9 millió tonnának megfelelő kibocsátási egység kiosztását hagyta jóvá. A döntés meglepte a környezetvédelmi tárcát, és jogi válaszlépést is kilátásba helyezett. Ha Magyarország végrehajtja a kért módosításokat, a terv automatikusan megkapja a Bizottság jóváhagyását. Ha Magyarország végrehajtja a kért módosításokat, a terv automatikusan megkapja a Bizottság jóváhagyását. Megjegyzendő, hogy a magyar terv további mintegy 1.4 millió tonna kibocsátással számol azokban az ágazatokban, amelyek 2005-ben még nem számoltak be szén-dioxid-kibocsátásukról. Ennek a kvótarésznek a sorsa egyelőre nem világos.

A kibocsátáskereskedelmi rendszernek az a célja, hogy az energiatermelés és az ipar azon ágazataiban, amelyekre vonatkozik, úgy csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok környezetbe jutó mennyisége, hogy ez a lehető legkevesebbe kerüljön a gazdaságnak, és ezáltal a tagállamok könnyebben teljesíthessék a Kiotói Jegyzőkönyvben tett vállalásaikat. Stavros Dimas környezetvédelmi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés