Előfizetői tartalom

Lesz-e harmadik olajválság?

Portfolio
A világgazdaság fejlődése és az olajárak alakulása közötti összefüggés régóta jól ismert, ennek végletes következményeit két olajválság kapcsán is megismerhettük. A jelenlegi bizonytalan világpolitikai helyzet, és a környezetszennyezés (gobális felmelegedés) könnyen előidézhet egy újabb erőteljes olajár-emelkedést. De mi lehet ennek a következménye? Gazdasági recesszió? Elszabaduló infláció? Aligha, állítják az IMF szakértői legújabb World Economic Outlook kiadványukban.

Stagflációs hatás, de csak mérsékelt. Az optimista végkicsengésű következtetés részben érthető, ha belegondolunk, hogy 2002 óta két és félszeres szintre szökött fel a fekete arany ára, és eközben különösebb kedvezőtlen hatást nem tapasztalhatunk a világpiacon. Ez arra utal, hogy a világ olajfüggősége jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, ám a további drágulás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés