Előfizetői tartalom

Ellentmondásosak a maginflációs folyamatok (OTP)

Portfolio
A tegnap közzétett márciusi fogyasztói árstatisztika alapján a maginflációs folyamatok továbbra is ellentmondásosak - állapítja meg az OTP Bank Elemzési Központja. Az elmúlt hónapok erős árfolyamának fokozatos átgyűrűzése a fogyasztói árakba az elkövetkezendő hónapokban mérsékelheti az inflációt, ezzel szemben a munkaerőegység-költségek emelkedésének inflációnövelő hatása . azok lassabb átgyűrűzése miatt . az év második felétől jelentkezhet. Az elemzők kiemelik, hogy a december-januári erős bérdinamikák infláció növelő hatása egyelőre nem mutatkozik a szolgáltatások áralakulásában. Az Elemzési központ előrejelzései szerint az infláció a márciusi 9.0%-os szinten érheti el idei maximumát, azonban a várható további hatósági áremelések miatt az elkövetkezendő pár hónapban nem számíthatunk az infláció érdemi csökkenésére. Jelentősebb mértékű dezinflációt csak az év második felére várható, különösen szeptembertől, mikor a múlt évben bevezetett kormányzati intézkedések árnövelő hatása kiesik a 12 havi indexből.

2007. márciusában az elemzői várakozásokkal megegyező 9% volt az éves (év/év alapú) infláció. A maginflációs index 6%-ra gyorsult a februári 5.8%-ról. A hó/hó alapú mutató a teljes fogyasztó árindex esetében 0.8%-ra lassult az előző két hónap 1.2%-os adata után, míg a szezonális tényezőktől megtisztított maginfláció esetében a bővülés mértéke 0.4%-ra gyorsult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés