Előfizetői tartalom

Portfolio.hu poll: tetőzhetett az árhullám, korábban és nagyobb kamatvágás is jöhet

Portfolio
Márciusban 9.0%-os lehetett a fogyasztói árdrágulás éves üteme, ami az elemzők döntő többsége szerint a tetőpontot is jelenthette - derül ki a portfolio.hu friss elemzői felméréséből. A szakértők arra számítanak, hogy "az árhullám" csak lassan vonulhat le a következő hónapokban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) holnap reggel 9 órakor közli a harmadik havi tényadatokat, melyek közül főként az energia- és élelmiszerárak alakulása kapcsán van bizonytalanság az elemzők között. A piac az erős forint mellett is arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa következő kamatmeghatározó ülésén, április 23-án még nem csökkenti az irányadó, 8.00%-on álló rátát. A megkérdezettek válaszaiból most úgy tűnik, hogy a három héttel ezelőtti konszenzusunkban adódottnál kicsit korábban, már júniusban jöhet az első kamatcsökkentés Magyarországon és az összes idei monetáris lazítás mértéke az akkor gondoltnál akár nagyobb is lehet.

Az év első hónapjainak szerteágazó hatósági áremelései jelentős bizonytalanságot okoztak az elemzőknek az inflációs hatás becslésében januárra és februárra, de a bizonytalanság márciusra a most beérkezett válaszok szóródása (0.4%-pont) alapján már jelentősen csökkent. Februárban 8.8%-ot tett ki az éves alapú fogyasztói áremelkedés üteme, ami konszenzusunk szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés