Előfizetői tartalom

Kettévált a régió, csendesen nőtt a magyar euró esélye

Portfolio
Az idei első negyedév második felében kettévált a visegrádi országok fizetőeszközeinek euróval szembeni teljesítménye: míg a lengyel zloty és a cseh korona kissé gyengült tavaly év végi zárószintjéhez képest, addig a forint és a szlovák korona részben az ingadozási sávval kapcsolatos fejlemények hatására mérsékelten erősödött. A fejlett piaci 10 éves hozamok lényegében a január eleji szintre jutottak vissza március végére, aminek nyomán hasonló eredmény figyelhető meg a cseh, lengyel és magyar 10 éves hozamok tekintetében is. Másfél éve nem szavaztak olyan mértékű bizalmat a befektetők a magyar euróbevezetésnek, mint ami az első negyedév végére kialakult a piaci jegyzések alapján.

Miért vált ketté a régió?. Amint arra már többször felhívtuk a figyelmet, jól látható együttmozgás figyelhető meg a kockázatvállalási hajlandóság egyfajta átfogó mérőszámának tekinthető feltörekvő piaci kötvény-index (JP Morgan EMBI+ index) és a forint/euró árfolyam között (csökkenő elvárt hozamfelár -> erősödő forint). Ez a megállapítás az idei első...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés