Előfizetői tartalom

Gyorsult a lakosság megtakarítás-csökkenése, átmeneti volt a megugró vállalati forrásigény

Portfolio
A vállalati szektor forrásigénye a némileg erősebb 2004-2005. év után 2006-ban ismét jelentősen csökkent, a harmadik negyedévi magasabb forrásigény tehát valószínűleg egyszeri hatás következménye volt, nem a vállalati beruházások élénkülését jelezte előre. Mindez megerősíti a múlt pénteki folyó fizetési mérleghiányról szóló gyorsjelentésünk következtetéseit: a hazai gazdaság 2006-ban is egy ikerdeficites, csökkenő versenyképességű és sebezhető gazdaság képét mutatta - foglalja össze véleményét a Magyar Nemzeti Bank tegnap megjelent negyedik negyedéves pénzügyi számlák statisztikája alapján Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője. A szakértő kiemeli azt, hogy az elmúlt nyolc negyedévben a háztartási szektor nettó finanszírozási képessége folyamatosan csökkent, és 2006. utolsó negyedévben jelentősen elmaradva a várttól, mindössze 1.8%-ot tett ki. Mindez az enyhén emelkedő hitelkereslet mellett elsősorban a megtakarítások trendszerű, az utolsó negyedévben felgyorsult csökkenésében jelentkezett.

Mi is történt 2006-ban?. Amint mi is megírtuk tegnap: 2006-ban az államháztartás hiánya az MNB pénzügyi számlái szerint a GDP 9.1% volt, ami azt valószínűsíti, hogy az ESA-95 szerinti mutató is alacsonyabb lesz a Pénzügyminisztérium 9.6-9.7%-os előrejelzésénél.Kapcsolódó cikkünk2007.04.02 13:04 "Csak" 9.2 százalékos a költségvetési hiány? Kinek jó az erős forint?A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés