Előfizetői tartalom

Vártnál kisebb folyó mérleg hiány - ki mit mond? (3.)

Portfolio
A piaci konszenzusnál (1350 millió euró) jóval kisebb lett 2006 negyedik negyedévében a folyó fizetési mérleg hiánya (1117 millió euró), ami elmarad a harmadik negyedévi 1156 millió eurótól, illetve a tavalyi negyedik negyedévi 1397 millió eurótól is. A szezonális hatásoktól megtisztított október-decemberi deficit 1156 millió euró volt, ami nagyjából az előző negyedévi szintnek felel meg. A 12 hónapos GDP-arányos gördülő folyó fizetési mérleg hiány a 2005. negyedik negyedévi 6.7%, illetve a 2006. harmadik negyedéves 6.2%-ról 5.8%-ra csökkent. A hiány negyedik negyedéves csökkenése elsősorban a reálgazdaságban keletkezett bevételi többlet növekedésének volt a következménye. 1995 után most volt újból példa rá, hogy a külkereskedelmi mérleg a negyedévben mérsékelt (159 m EUR) többletet generált. A folyó egyenleg másik nagy összetevőjénél, a jövedelem és transzfer mérlegnél keletkezett hiány az előző negyedévek magas szintjén maradt. Jó hír az adatok értelmezhetősége szempontjából, hogy az alulról (a pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó), illetve felülről (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegeként adódó) számított folyó fizetési mérleghiány között rés szűkült, így kisebb módszertani kockázatokkal lehet felmérni az egyensúlyi folyamatokat.

Az alábbiakban az elemzői kommentárok rövid verzióját mutatjuk be, a bővebb részletekért kérjük kattintson a portfolio.hu angol oldalára. Tardos Gergely, OTP elemzési központ Az MNB hivatalos adatai szerint 2006-ban mind a folyó fizetési mérleg hiánya, mind a nemzetgazdaság nettó külső finanszírozási igénye jelentősen csökkent. Mindez a nem adóssággeneráló finanszírozás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés