Előfizetői tartalom

Nem vette el a lakáshitel-felvételi kedvet a Gyurcsány-csomag - csökkenő hitelkamatok

Portfolio
Csak a szokásos év eleji megcsappanásának lehetünk tanúi a lakáshitel-felvételi kedvet tekintve, azaz egyelőre nem támaszthatók alá tényekkel a borúlátó várakozások - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma közzétett februári adatokból. Azt viszont továbbra is jól mutatják a statisztikák, hogy egyre inkább svájci frankban adósodik el a magyar lakosság a jelzáloghitelek terén (is): az új szerződések összegénél a devizaarány februárban már elérte a 90%-ot. (A jelzáloghitelek lakáscélú és szabadfelhasználású hitelekből tevődnek össze.) A frankalapú jelzáloghitelek között fokozatosan 50%-ra csökkent az elmúlt években a lakáscélú hitelek aránya. Februárban mind a forint, mind a frankalapú lakáshitelek kamata kissé csökkent. A januári megugrás után februárban a fogyasztási hitelek kamata is mérséklődött, emellett a lakossági betéti kamatok is kissé olvadtak.

Az év második hónapjában mintegy 86 milliárd forintnyi jelzáloghitelt vettek fel a háztartások (forint+deviza), a januári 84, illetve a decemberi 111 milliárd után. 2006 elején hasonló mértékű új hitelfelvétel-mérséklődésnek lehettünk tanúi. Az, hogy februárban az utóbbi hónapokban megszokott 15-20 milliárd helyett, mindössze 8 milliárdért vettek fel forintban lakáshitelt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés