Előfizetői tartalom

Zsákoltak a külföldiek - mit csinált a magyar lakosság?

Portfolio
Miután jelentősen növelték állományukat a negyedik negyedév során, 2006 végére 30%-os részaránnyal újból a külföldiek váltak a legnagyobb tulajdonosokká a nyilvános kibocsátású magyar állampapírpiacon, megelőzve a biztosítói-nyugdíjpénztári kört - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tulajdonosi szektorokat részletező statisztikájából. Úgy tűnik, hogy a háztartások a lakáspiaccal összefüggésben már nem csak a hitelfelvevői, hanem a forrásbiztosítói (jelzáloglevél-vásárlás) oldalon is jeleskednek, bár a szektor részaránya a teljes piacon belül jóval 10% alatt stagnált az elmúlt évben is. Külön figyelmet érdemel az, hogy egy év alatt a külföldiek magyar jelzáloglevél-állománya kétharmadával 600 milliárd forint fölé nőtt, és így december végére első helyre ugrott a tulajdonosi szektorok között, megelőzve az addig domináns egyéb monetáris intézményi és pénzügyi közvetítői kört. Az adatok alapján kijelenthető, hogy az állampapírok letétkezelési piacán nem változott érdemben a piaci koncentráció a tavalyi évben: az öt legnagyobb szereplő kissé több, mint a szegmens felét fedte le az év elején és végén is, miközben maga a piac mérete mintegy 150 milliárd forinttal bővült.

A félévente megjelenő statisztikát más szempontok szerint az alábbi cikkekben foglaltuk össze:Kapcsolódó cikkünk2007.03.21 13:00 Lecsillapodtunk a kamatadó után - milyen alapok voltak népszerűek?2007.02.26 08:40 "Bezsákoltak" állampapírból a külföldiek az év végén Év végi zsákolás a külföldiektől - növekvő bizalom. 2006 során a lakosság állampapír-állománya...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés