FONTOS Felsőoktatás 2024: kihirdették a felvételi ponthatárokat
 
Előfizetői tartalom

Hogyan adózik a magyar?

Portfolio
Fél évtized töretlen adóteher-csökkenési tendenciája tört meg az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint 2005-ben az EU 25 tagországában az adó- és járulékelvonások átlagosan a GDP 40.9 százalékát tették ki, csaknem fél százalékponttal többet, mint egy évvel korábban. Magyarország ekkor még stagnáló pályán volt: a 2005-ös mutató megegyezik a 2000. évi adattal.

Az unió a mostani adóemelkedéssel a 2001-re jellemző szint körülre tornászta fel magát. Ebből az egyes országok nagyon eltérő mértékben vették ki a részüket. A legnagyobb emelkedés három 2004-ben csatlakozott országban történt. Ciprus 2.1, Málta és Lengyelország 1.5-1.5 százalékponttal növelte GDP-arányos adóterhelését. Az átlagot azonban bizonyára sokkal inkább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés