Előfizetői tartalom

50 éves az EU - sok kompromisszum a berlini nyilatkozatban

Portfolio
Az Európai Unió történelmének több sajátosságát is magán hordozza a berlini nyilatkozat, amit az uniós tagországai fogadtak el a világtörténelem legsikeresebb integrációjának 50. évfordulója alkalmából. Miközben a dokumentum kifejezi az európai népek eddigi eredményeit és a jövőbeli közös szándékokat, épp a sok-sok kompromisszum miatt a kétoldalas nyilatkozat egy erősen kilúgozottra sikerült, és az eredeti tervekkel szemben nem is volt idő rá, hogy a 25 tagállam vezetői aláírják. A nyilatkozatot előzetesen néhány tagország (főként Csehország) előzetesen kritizálta is, mondván, a németek titokzatoskodtak, nem vonták be őket teljes mértékben a dokumentum elkészítésébe.

Megszületett a nyilatkozat. Az Európai Unió állam- és kormányfői vasárnap délelőtt elfogadták a szervezet elmúlt ötven évére visszatekintő és az elkövetkező időszak legfőbb feladatait meghatározó, ünnepélyes Berlini Nyilatkozatot. Nem sokkal 12 óra előtt az egykori fegyvertárból lett Német Történeti Múzeumban a tagországok vezetői - köztük Gyurcsány Ferenc magyar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés