Előfizetői tartalom

Lakossági gázszámlák: tízmilliárdos tartozás három hónap alatt

Portfolio
Több ok együttes hatása miatt az elmúlt három hónapban összesen mintegy 10 milliárd forinttal nőtt a lakosság tartozása a gázszolgáltatók felé, mely ha tartósan fennmarad, akár meg is rendítheti a cégek finanszírozási helyzetét - mondta el Molnár Gábor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatója a Magyar Nemzetnek. Az elmúlt 10 év legenyhébb tele alatti 10 milliárd forintos tartozásnövekedés jelentős az eddigi kifizetetlen állományhoz képest. A szolgáltatók abban bíznak, hogy a háztartások élnek a hátralékuk részletekben való kifizetésének lehetőségével.

Három főbb ok húzódik meg a tartozásmegugrás mögött: 1.) augusztustól emelkedett önmagában a gáz ára, szeptember elsejétől 20%-ra emelkedett a gáz áfája, melyek hatása a téli hónapokban ütközött ki, 2.) január elsejétől módosult a gázár-kompenzációs rendszer (tényleges áremelés nem volt), a rászorultsági rendszer a havi egy főre jutó keresettől függ, mely...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés