Előfizetői tartalom

Lefelé módosul az idei éves államháztartási hiánycél! (3., korr.)

Portfolio
A korábban gondoltnál kedvezőbb államháztartási hiányfolyamatok miatt az eddigi hivatalos 6.8%-ról 6.7%-ra módosul lefelé a GDP arányában (eredményszemléletben) az idei évi államháztartási hiánycél - jelentette be a mai sajtótájékoztatón Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A januári és februári államháztartási folyamatok kedvezőbbek lettek a prognózisnál, de ezek az éves prognózist eddig nem érintették. Megjegyzendő, hogy az eredményszemléletű hiánycél csökkentése mögött inkább kerekítési okok vannak, mint ahogy amögött is, hogy a fenti hírrel párhuzamosan a pénzforgalmi deficitcél nem változik, a GDP 6.3%-a marad. Cikkünk korábbi verziójában 6.6%-ot jeleztünk, ami a törvényi előirányzatot, nem az eddigi prognózist jelentette. Az, hogy csak az eredményszemléletű deficitprognózis csökken, azzal magyarázható, hogy a közszféra közelmúltbeli bérmegállapodását - melynek nettó kiadási hatása 35 mrd Ft - csak pénzforgalomban kell elszámolni az idei évre.

Lényeges megjegyezni, hogy mind az eredményszemléletű, mind a pénzforgalmi egész éves hiánycél a mai bejelentéssel csak 20-20 milliárddal változott. Eredményszemléletben a 6.8% 1717 mrd Ft-ot, a 6.7% 1697 mrd Ft-ot jelent. Pénzforgalomban az eddigi 1582 milliárdos éves prognózis 1600 milliárdra emelkedett, ami kerekítés miatt nem érinti a GDP-arányt. Az eddigi hónapok kedvező...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés