Előfizetői tartalom

Emelkedő lengyel infláció: csak a kamatemelés ideje kérdéses

Portfolio
Főként az élelmiszerek és az olajárak miatt 1.6%-ról 1.9%-ra emelkedett februárban éves alapon a lengyel infláció, mely megfelelt az elemzői várakozásoknak. A januári eredetileg 1.7%-os adatot a fogyasztói kosár újrasúlyozása miatt csökkentette a lengyel statisztikai hivatal 0.1%-ponttal. Havi szinten az áremelkedés mértéke 0.3%-ot tett ki a januári 0.4% után.

A februári részletes adatok nem tükröznek érdemi inflációs nyomást a gazdaságban, nagyobb meglepetések az egyes fogyasztási főcsoportokban nem voltak. A következő hónapokban mérsékelt inflációemelkedésre van kilátás Lengyelországban, amelyet a munkaerőpiac egyre feszesebbé válása (gyors növekedés, emelkedő bérdinamika) tovább fűthet. Így elemzők szerint csak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés