Előfizetői tartalom

Közel a csúcshoz az infláció - a sáveltörléstől függ az MNB-kamatpálya

Portfolio
Februárban az emelkedési hullám tetőpontja közelébe érhetett az infláció, az éves szintű árdrágulás mértéke 8.9% lehetett a januári 7.8%-os tényadat után - derül ki a portfolio.hu által ma végzett piaci felmérésből. Az elemzői válaszok mediánja arra utal, hogy év végére 5.2%-ig süllyedhet az infláció, ami megegyezik a szűk egy hónappal ezelőtti felmérésünk konszenzusával. A választ adó 15 szakértő közül mindössze egy lát még esélyt további kamatemelésre, ugyanakkor az elemzők mintegy fele jelezte, hogy saját kamat- és forint/euro árfolyamprognózisát érdemben befolyásolja a napokban a közfigyelem középpontjába került árfolyamsáv-eltörlés esetleges bekövetkezte. Ha a kormány és a jegybank megegyezik erről, akkor az számos szakértő szerint jelentősen előre hozhatja a nagyjából a harmadik negyedévre várt első MNB kamatcsökkentést, és a forint is erősebb szinteken mozoghat a konszenzus által adott szinteknél június és év végén.

Több elemző jelezte, hogy a februári inflációs adat még mindig fokozott bizonytalanságot tartalmaz amiatt, hogy mikor és milyen mértékben számolja el a KSH az egyes hatósági árintézkedéseket. Cikkünk első felében az elszámolások technikai hátterével foglalkozunk, míg a második felében mutatjuk be az elemzők friss inflációs-, kamat- és árfolyamvárakozásait. Megütjük-e...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés