Előfizetői tartalom

Az adószám felfüggesztése

Portfolio
Az Országgyűlés 2006. július 10-i ülésnapján fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvényt (Mód. tv.), amely módosította az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 24/A §-át, illetőleg az 54. § (5) bekezdését. A szeptember 15-étől hatályos módosítás bővítette az állami adóhatóság eszköztárát a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében azzal, hogy lehetővé teszi az adószám (közösségi adószám) felfüggesztését. 2007 márciusáig több mint 500 esetben került erre sor. A felfüggesztés - amelyet a jogszabályban meghatározott feltételek fennállása esetén az adóhatóság mérlegelés nélkül köteles határozatban elrendelni - súlyos jogkövetkezményekkel jár nemcsak az adózó számára, hanem jelentős mértékű kockázattal kell számolnia az adózóval üzleti kapcsolatban állóknak is.

A felfüggesztés korlátozza az adóvisszaigénylés lehetőségét oly módon, hogy az adózó a felfüggesztés időtartamára vonatkozóan nem igényelhet vissza adót, és ezzel a jogával a felfüggesztés megszüntetését követően sem élhet. További korlátozás, hogy az adóhatóság a felfüggesztés kezdő időpontjában folyamatban levő, vagy a felfüggesztés időtartama alatt előterjesztett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés