Előfizetői tartalom

Mit csinálunk 4 mrd m3 ukrajna felőli gázzal? - Módosulhat az áramvásárlási szerződés (2.)

Portfolio
Kijev arra törekszik, hogy megbízható partnerként energiaszállítási biztonságot teremtsen mind Magyarországnak, mind Európának - hangsúlyozta a tegnap Budapesten hivatalos látogatáson részt vett ukrán miniszterelnök. A Gyurcsány Ferenccel történt egyeztetések után Viktor Janukovics jelezte: Ukrajna azért adja olcsóbban (valójában az európai árszint harmadáért) Magyarországnak az áramot, hogy ezzel azt is elérje, hogy áramexportja az európai piacra is eljusson. Gyurcsány elmondása szerint a diszkontot az is indokolja, hogy a Magyar Villamos Műveknek fokozott ráfordításai adódnak, hogy az ukrán villamos energiát alkalmassá tegye az európai hálózatba való bevezetésre.

A Népszabadság eseményről beszámoló cikke megemlíti, hogy hazánk évente mintegy 12 milliárd köbméternyi gázt importál Ukrajnától (ami lényegében Oroszországból való tranzitszállítás) , de csak 8 milliárdot használt fel, így Magyarország a különbözetet továbbértékesíti. Gyurcsány és Janukovics tegnapi megbeszélésein több, a két ország közötti együttműködés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés