Előfizetői tartalom

Balul sült el a múlt hét Kína miatt - nem ez volt az utolsó alkalom?

Portfolio
A "keverék" kínai gazdaság hatóságai eddig elsősorban a gazdasági növekedéssel és a beruházásbővüléssel kapcsolatban próbálkoztak adminisztratív intézkedésekkel célokat elérni, most úgy tűnik, hogy a pénz- és tőkepiacokon is kipróbálják ezek bevetését - hívja fel a figyelmet elemzésében a Morgan Stanley főközgazdásza. Stephen S. Roach ezzel a múlt heti kínai tőzsdeindex-szakadásra utal, melynek oka megítélése szerint az, hogy piacgazdasági jellegű mechanizmusok nélkül adminisztratív intézkedésekkel "kellett" közbelépnie a kínai hatóságoknak a Shanghai tőzsdeindex buborékgyanús emelkedése megfékezésére. A kínai mozgás globális hullámokat vetett, így érdemes röviden megvizsgálni kialakulásának okait, illetve a kilátásokat. A szakértő véleménye közvetetten arra utal, hogy az állami és piaci folyamatok "mixelésével" próbálkozó kínai vezetés felől akár hasonlóan nagy hullámokat okozó intézkedések a továbbiakban is előfordulhatnak.

Roach emlékeztetett: ahogy túlzott kapacitások kiépülését, úgy belső buborékok kialakulását sem engedheti meg magának Kína, amely az utóbbi években egyre nagyobb szerepet töltött be a globális gazdasági növekedés kínálati oldalán. A fokozódó szerepvállalás azonban éppen ezen két főbb "mellékhatást" hozta magával: a beruházások, illetve a részvényárak rendkívül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés