Előfizetői tartalom

Tovább lassult a belföldi értékesítések árnövekedési üteme

Portfolio
A szeptemberi csúcs után már a negyedik egymást követő hónapban lassult az ipar belföldi értékesítésének éves indexe (8.6%), de a havi index három egymást követő havi csökkenés után januárban már 0.7%-kal emelkedett. Ez az év eleji hatósági áremelésekkel szorosan összefügghet. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 0.1%-kal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál 1%-kal magasabbak voltak. Éppen egy éves mélypontra, 4.3%-ra csökkent a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak éves szintű növekedése, míg a havi bővülés 0.2%-ot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A belföldi értékesítési árak havi szintű változásában lefelé húzó hatást fejtett ki a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci árainak csökkenése nyomán a kőolaj-feldolgozás ágazatban (-5.5%, a legnagyobb mértékű csökkenés), míg felfelé húzó hatással villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat volt (+2.2%), elsősorban a gőz- és melegvízellátás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés