Előfizetői tartalom

Milliárdokat spórolna az állam a szakorvosi képzésen

Portfolio
A 6 éves orvosi egyetemi képzést követő 2 éves ún. rezidensképzés megújítására vonatkozó egészségügyi minisztériumi javaslat szerint 2008-tól csak a hiányszakmákra jelentkezők képzését támogatná az állam a jelenlegi feltételek mellett - írja a Népszabadság a birtokába került javaslat alapján. Most a legkeresettebb orvosi szakma a radiológus, az intenzív terápiás altatóorvos és a patológus. Évente a mintegy 1200 végzős orvosból mindössze 300 kerülhetne be az új rendszerbe, további 50-100 rezidens ún. átmeneti finanszírozási szabályok alapján (a jelenlegi bér 50%-át) kapná meg juttatását. A nagy többség pedig elhelyezkedés után a normális orvosi fizetéséből, illetve jövedelméből, azaz önköltségi alapon végezhetné a rezidensképzést.

Jelenleg évente mintegy 8 milliárd forintot költ a büdzsé a szakorvosi képzésre, így a fentiek helyt állósága alapján több milliárd forint kiadást állítana le a büdzsé. A lap megjegyzi, hogy a tárca sajtóosztálya szerint az ügyben még nincs végleges döntés, de tény, hogy a rendszer felülvizsgálata napirenden van. Amennyiben a fenti módosító javaslat kerül elfogadásra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés