Előfizetői tartalom

Az elvárt adót is megsemmisítette az Alkotmánybíróság - 55 milliárdos bukta (3.)

Portfolio
Ma reggeli sajtóértesülésnek megfelelően többségi döntéssel megsemmisítette az elvárt jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az "elvárt adó" adóelőlegének a megfizetéséről szóló rendelkezést az Alkotmánybíróság - tájékoztatta a testület sajtófőnöke az MTI-t. Az Ab a határozat kihirdetésének napjával megsemmisítette a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény egyes bekezdéseit, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény egyik bekezdését - mondta Sereg András. A mai döntések összes idei hatása a 2007-es költségvetési törvény szerint 55 milliárd forint, ami a becsült GDP mintegy 0.2%-a. Egyelőre a Pénzügyminisztérium nem adott ki állásfoglalást a fejleményről, így nem lehet tudni, hogy a bevételi oldali elmaradást hogyan kompenzálja a kormány, kompenzálja-e egyáltalán.

A cél Az elvárt adó bevezetését tavaly azzal indokolta a kormány, hogy a vállalkozások jelentős része mutat ki éveken át veszteséget, hogy mentesüljön az adófizetési kötelezettség alól. A ma alkotmányellenesnek ítélt adónem a nyereséges mellett a veszteséges társaságokat is sújtotta volna, miután - függetlenül attól, mekkora eredményt realizál a vállalkozás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés