Előfizetői tartalom

Simor az árfolyampolitikáról, euróról, monetáris tanácsról, saját szerepéről - összefoglaló

Portfolio
Elkötelezettségét hangoztatta az inflációs célkövetés rendszerének folytatására a mai összevont parlamenti bizottsági meghallgatáson Simor András és a jegybank elsődleges céljának az árstabilitás megteremtését nevezte, melynek veszélyeztetése nélkül támogatásáról biztosította a kormányt annak gazdaságpolitikája kapcsán. Lényeges az is, hogy a leendő jegybankelnök különösen fontosnak tartja a jó együttműködés kialakítását az MNB és a kormány között, illetve jelzése szerint ritkábban (csak szükséges esetekben, pl. inflációt, árstabilitást érintő kérdésekben) szólal majd meg. Akkor is hangsúlyosan támaszkodik majd a jegybank és a monetáris tanács álláspontjára (saját véleményét háttérbe szorítva). Az, hogy ellenszavazat nélkül fogadta el mindkét bizottság Simor elnökké való kinevezési javaslatát, arra vall, hogy az ellenzék sem talált rajta igazi "fogást", és a későbbi esetleges támadások esélye is kisebb. Az alábbiakban a mai meghallgatáson elhangzott információkat foglaljuk össze, linkkel jelezve az adott cikkeket, amelyek bővebb tartalommal szolgálnak.

Függetlenség, árstabilitás, inflációs célkitűzés Elsőrendű fontosságúnak nevezte Simor a jegybank kormánytól való függetlenségét a mai eseményen és úgy ítélte meg, hogy ezt a jegybanktörvény - a jövőbeli módosítást is figyelembe véve - lehetővé teszi. A törvény szövegét szinte pontosan idézve definiálta az MNB feladatkörét: "feladata a gazdaságpolitika...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés